Przez szereg różnorodnych zajęć teoretycznych i praktycznych w ramach realizacji innowacji Zero Waste dzieci z grupy Motylki pogłębiały wiedzę i przekonanie o zaletach zdrowego odżywiania. Miały okazję obejrzeć prezentację „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, posłuchać opowiadań, co zachęciło nas do założenia własnego ogródka z wartościowymi dla organizmu roślinkami. Najpierw był to zielony ogródek w sali. Dzieci wraz z panią posadziły w doniczkach szałwię, cebulę, roszponkę, koperek oraz szałwię. Wcześniej dzieci dokładnie obejrzały nasiona, określiły ich kształt, następnie poznały sposób sadzenia ziół. Dzięki bezpośredniej obserwacji, dzieci mają możliwość poznania cyklu rozwojowego rośliny oraz nauczą się systematycznej pielęgnacji. Teraz czekają, aż urośnie szczypiorek, który będzie pysznie smakował na własnoręcznie wykonanych kanapkach.
Jednak rozsmakowaliśmy się w pracach ogrodniczych i wspólnie zaprojektowaliśmy ogródek warzywny na placu przedszkolnym. W naszym przedszkolnym ogródku warzywnym rosną koperek, rzodkiewka, papryka, pomidory, pory i selery oraz zioła – mięta, melisa, tymianek, a my codziennie cieszymy się i dbamy, by wszystko nadal pięknie rosło.
Oprócz tego obok ogródka posadziliśmy kwiaty, maliny oraz bez. Mamy nadzieję, że ta praca pomoże nam poznać różnorodne gatunki roślin występujących w ogrodzie – ziół, kwiatów, warzyw i owoców – i będziemy potrafili je rozpoznawać i prawidłowo nazywać.